Så här köper du våra bostäder

Bostadsköp är en stor affär, både ekonomiskt och känslomässigt. Därför ska du självklart vara trygg under hela vägen från intresseanmälan till inflyttning. Så här går det till när du köper från Parla.
Parla - Projekt Härnevi
1

Intresseanmälan

När du har hittat en bostad du är intresserad av, anmäl dig så fort som möjligt. Du kan göra det här hos oss eller hos den mäklare som sköter försäljningen. Om du inte hittat något ännu föreslår vi att du anmäler dig ändå. Vi har hela tiden nya bostäder på gång, och när du anmält dig får du snabbt information när vi presenterar nya projekt.

2

VIP-säljstart

När du anmält intresse är du med på Parlas VIP-lista. Det innebär att du får vara med på det vi kallar ”VIP-säljstart” – du får alltså tillgång till vårt säljmaterial innan den vanliga säljstarten. Det ger bästa valmöjligheterna och lite mer av den värdefulla betänketiden, som är så viktig vid stora beslut.

3

Bokningsavtal

Om det är ett färdigbyggt hus du köper, så går det till precis som när du köper ett ”begagnat” hus. Om det istället är en bostadsrätt under produktion börjar du med att skriva på ett bokningsavtal. Det är inte ett bindande avtal, men du betalar en handpenning och har bokat den bostad du valt ut.

4

Upplåtelseavtal

Nu är bygget är igång. Det är någonstans mellan 3 och 6 månader kvar till inflyttning. Bostadsrättsföreningens ekonomiska plan har registreras hos Bolagsverket och föreningen har fått tillstånd att upplåta bostadsrätt. Då är det dags att skriva ett upplåtelseavtal. Vid detta tillfälle betalar du en dellikvid, som sedan räknas av från köpeskillingen.

5

Besök på bygget

Att se sin bostad under bygget är en speciell känsla. Ditt nya hem börjar ta form, och det behövs inte länge massor av fantasi för att föreställa sig hur det kommer att kännas att bo där. Det känns också fint att ha träffat de som bygger, och se hur noga de är med att allt ska bli bra.

6

Besiktning

Just före inflyttning görs en slutbesiktning av huset och bostaden. Besiktningen görs av en oberoende besiktningsman och har två syften. Dels kontrolleras att bostaden stämmer med det som står i ditt kontrakt. Dels kontrolleras att själva bygget är rätt utfört och att allt fungerar som det ska.

7

Tillträde

Det är dags för inflyttning! Du betalar den återstående delen av köpeskillingen, bostaden skrivs över på dig och du får nycklarna i handen. Var ska soffan stå?

8

Bildande av bostadsrättsförening

Om det är en bostadsrätt du flyttar till, har Parla tillsatt en tillfällig styrelse i bostadsrättsföreningen. Efter första året väljer du och dina grannar er egen styrelse. I den tillfälliga styrelsen ser vi till att det sitter en opartisk representant, för er trygghets skull. Vi har också valt ut en förvaltare, som sköter allt det praktiska i huset. När ni bildar er egen styrelse kan ni själva välja om ni vill behålla den opartiska styrelserepresentanten och förvaltaren, eller ta över arbetet själva.

9

Garantibesiktning

Om det är en villa du köpt ingår också en garantibesiktning. Det innebär att vi två år efter inflyttning kommer tillbaka och gör ännu en besiktning, för att se så att allt fungerar och stämmer med det som står i köpeavtalet.