Svartgran, Österåker, Svinninge

Tre villor mitt i naturen.

Typiskt unikt

Det är förstås en motsägelse, men det är ändå sant: det finns inget typiskt med Parlas typhus. Från vårt första bygge i verkligheten till det här, så har förutsättningarna varit så olika att det vore helt missvisande att kalla våra bostäder för vanliga typhus. Vi tar alltid stor hänsyn till platsens förutsättningar. Hur ser underlaget ut? Finns det fina träd att rädda? (Ja, flera stycken faktiskt). Vilken typ av fasad passar bäst? Listan är lång.

Samtidigt drar vi nytta av alla fördelar med att ha tänkt igenom ett hus ordentligt från början – och att sedan dessutom fått chansen att testa idéerna flera gånger om. Varje gång har vi blivit glatt överraskade över det fina resultatet, men vi har också lärt oss något nytt.

Svartgran-projektet i korthet

Det här projektet började med fyndet av en unik tomt. Den hade just det där kuperade landskapet som gör att de tre husen vi såg framför oss skulle få varsin karaktär enbart genom den inbördes placeringen. Det fanns redan ett fint litet hus på tomten, så istället för att bara riva det byggde vi ihop det med ett av de tre husen. De andra kanske blir avundsjuka, men då finns möjlighet enligt bygglov att bygga till ett s k ”minihus”, dvs ett extra hus med allt från eget badrum och kök till sov och arbetsplats. Det har varit en favorit i tidigare projekt (se t ex Fjällrutan eller Bostäket).

Tomtens fina naturläge visade oss vidare vägen i stil och materialval. Här skulle vi jobba på att få en lite sportigare karaktär. Vi valde en träfasad, som kommer att åldras vackert med tiden. Taket är i svart plåt snarare än tegel, som ju passar bättre i ett traditionellt villaområde.

Uppe och nere

Det som vi tagit med oss från tidigare projekt är människans varierande behov av samvaro och avskildhet. Därför har vi satsat på en öppen och generös planlösning på nedervåningen, med rum för härliga middagar där köket, matbordet och ”vardagsrummet” blir till en sammanhållen enhet. På motsvarande sätt har vi låtit övervåningen bli husets privata sfär, där varje rum har sin egen integritet.

Ute och inne

Den andra stora poängen med husets grundidé är kopplingen mellan utomhus och inomhus. Med stora fönster och smidiga skjutdörrar trollar man både sommar och vinter bort den tydliga gränsen mellan världarna. En fin kamin bidrar till bekvämligheten och lockar till sena kvällars spel och samtal, eller den där sköna, tysta morgonstunden med enbart en sprakande brasa.

Du som lockas av det här kommer att få en stor belöning: en fridfull utsikt, ett unikt läge och ett superpraktiskt hus med alla förutsättningar för både aktivt liv och hemtrevligt mys.

Kontakta vår mäklare så berättar de mer!

Samarbeten