Härnevi, Upplands-Bro

Alldeles vid Härneviskolan i Upplands-Bro bygger Parla ett ovanligt spännande hus. När det står färdigt 2019 kommer det att smälta fint in bland grannhusen, och är samtidigt helt unikt. För vilket annat hus har fyra helt fristående villor uppe på taket?
Parla - Projekt Härnevi, Upplands-bro
Parla - Projekt Härnevi, Upplands-bro
Parla - Projekt Härnevi, Upplands-bro
Parla - Projekt Härnevi, Upplands-bro
Parla - Projekt Härnevi, Upplands-bro

Öppet och samtidigt privat

Hur kan man tänka nytt i det gamla? Det är en av de frågor som Parlas hus ofta börjar med. Här är svaret ett hus som byggs runt en öppen innergård, för att ge både ljus och avskildhet. Allt som allt blir det 70 bostadsrätter. På taket står fyra helt fristående villor. En innovation som känns alldeles självklar, fast tomten inte ligger på marken, utan uppe på ett tak bland trädkronorna.

Perfekt för barn. Och unga. Och äldre.

Husets läge är naturligtvis alldeles perfekt för barnfamiljer, med skola och förskola intill. Men eftersom lägenheternas storlek spänner från 26 till 75 kvadratmeter, plus takvillorna på 120 kvadratmeter vardera, är det lätt att tänka sig alla åldrar bland invånarna.

Ett detaljarbete som känns

Precis som i andra Parla-hus finns här en snillrik ekonomisk balans. Istället för att välja tomter och lägen som är dyra redan innan man börjat bygga, är det här en fin plats som samtidigt ger pengar över till noga genomtänkta lösningar och fina detaljer. Kök och övrig inredning är specialritad, och mycket är platsbyggt av våra egna snickare. Arkitekterna har lagt extra mycket jobb på att skapa ett samspel mellan huset och platsen där det står. Fasadens träribbor mjukar upp och knyter an till trädgårdens och den omkringliggande naturens närmast lantliga grönska.

Samarbeten

Fastighetsbyrån Järfälla/Kungsängen

PWC

Danske Bank